غربالگری شنوایی

ضرورت ها و ملاحظات
نقص شنوایی یکی از شایع‌ترین ناهنجاری‌های بدو تولد و از اصلی‌ترین عوامل ناتوانی و معلولیت نوزادان در سراسر جهان است که بر اثر عوامل متعددی از جمله عوامل ژنتیکی و بروز جهش‌های ژنی، ازدواج‌هاي فامیلي، بیماری‌هاي عفوني در دوران بارداري، داروهاي اتوتوکسیك، صدمات وارده حین زایمان، زردي نوزادي، عفونت گوش و اصوات صدمه‌زا و مخرب ایجاد می‌شود.دلایلی نظیر فقدان نمود ظاهری نقص شنوایی در کودک، ناآشنا بودن خانواده‌ها با علائم اولیه آن، عدم اطلاع از مراکز تشخیصی ـ درمانی موجود و دانش ناکافی متخصصین دربارۀ میزان شیوع و عوارض بسیار جدی آن، سبب می‌شوند تا این نقیصه با تأخیر بسیار زیاد شناسایی گردد

عوارض کوتاه و بلندمدتی بر زمینه‌های مختلف رشد کودک از جمله زبان و گفتار، فعالیت‌های فیزیکی، قوه درک یا شناخت و نیز مهارت‌های ذهنی ـ اجتماعی و در ادامه نیز بر سطح تحصیلات و مهارت‌های شغلی او برجای بگذارد. با توجه به آماهای رسمی سازمان بهداشت جهانی مبنی بر رشد روزافزون کم‌شنوایی ناتوان‌کننده به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه، باید بر ضرورت و اهمیت شناسایی و تشخیص به‌موقع اختلالات شنوایی تأکید کرد.

بیش از 60 درصد اختلالات شنوایی در صورت شناسایی، تشخیص و مداخله زودهنگام و به‌موقع قابل پیشگیری و درمان است. غربالگری شنوایی، مؤثرترین راه برای شناسایی زودهنگام ابتلا به نقص شنوایی در میان نوزادان و یکی از مهم‌ترین راه‌های شناسایی و تشخیص اختلالات شنوایی است. بهترین و مؤثرترین زمان انجام غربالگری شنوایی نوزادان در ماه اول تولد نوزاد و در دوره یک ماهگی است تا در صورت وجود هرگونه اختلال شنوایی بتوان آن را در سن زیر 3 ماهگی تشخیص داد و در دوره زیر 6 ماهگی به انجام مداخلات درمانی اقدام کرد. غربالگری شنوایی با ابزارهای فیزیولوژیک و الکتروفیزیولوژیک توسط ادیولوژیست‌های کارآزموده در مراکز معتبر شنوایی از جمله مرکز شنوایی و وزوز گوش تهران قابل انجام است.